5 Ağustos 2007 Pazar

Umutlar Yeşeriyor; Düşükten Sonra Gebelik...


Bir düşük yaşadıktan sonra yeniden hamile kalmaya karar vermek zor olabilir. Yine de, bebeği kaybetmenin üzüntüsü biraz hafifledikten sonra yeniden hamile kalmak istemeniz de son derece doğal. Ancak yeniden hamile kalmadan önce fiziksel ve duygusal olarak hazır olana kadar beklemeniz gerekir.

Ne zaman yeniden hamile kalabilirsiniz?

Düşükten sonra mutlaka beklenmesi gereken, herkes için geçerli kesin bir süre bulunmamakla birlikte, doktorların çoğu sağlıklı bir hamilelik şansını artırmak için en az birkaç ay beklenmesini öneriyorlar. Kadın yeniden hamile kaldığında bedeni bu hamileliği destekleyecek durumda olmazsa, yeniden düşük oluşma riski artar.Rahmin iyileşmesi ve rahim içi çeperinin yeniden güçlü ve sağlıklı bir hale gelmesi zaman alır. Tıbben, düşüğün nedenini belirlemeye yönelik test ve tedaviler yapılmadıysa, iki ya da üç kez normal adet periyodu geçirildikten sonra hamile kalınması güvenlidir. Buna karşın yaşadığınız kayıptan dolayı duygusal sorunlar yaşıyor veya depresyon geçiriyorsanız, hamilelikte kendinize ve bebeğinize gereken özeni gösterebilmek için, duygusal anlamda hazır olmayı beklemeniz gerekebilir.

Yeniden düşük oluşma riski nedir?

Düşük yaşayan çiftlerin çoğu bunun yeniden başlarına gelmesinden endişe ederler. Buna karşın, araştırmalar daha önce bir kez düşük yapan kadınların %85’inin ve birkaç kez düşük yapan kadınların %75’inin bir sonraki hamileliğini sağlıklı bir şekilde geçirdiğini ortaya koyuyor.

Bununla birlikte, daha önce düşük yaşamış olmanız, 35 yaşın üzerinde olmanız, hamileliğinizi etkileyecek bir hastalığınızın olması (diyabet gibi) ve fertilite sorunlarınızın olması halinde hamile kalmadan önce mutlaka doktorunuza danışarak, onun yönlendirmesi doğrultusunda hareket etmelisiniz.

Yeniden hamile kalmaya nasıl karar verebilirsiniz?

Yeniden deneyip denememe kararı sadece çift olarak tamamen size aittir. Elbette, yeni bir hamilelik, kaybettiğiniz hamileliğin yerini tutmaz ancak yeniden dikkatinizi yoğunlaştırmanızı sağlayarak size yardımcı olabilir. Buna karşın yaşadığınız düşükle ilgili tıbbi komplikasyonlar söz konusuysa, yeniden hamile kalmak için çaba göstermeye başlamadan önce doktorunuzla görüşmelisiniz.

Yeni bir hamilelikte kendinizi nasıl hissedebilirsiniz?

Herşeyin planladığınız gibi gitmeyebileceğini bildiğinizden, düşükten sonraki hamileliğiniz normal şartlarda olduğu kadar neşe vermeyebilir. Bu dönemi biraz da olsa kolaylaştırmak için bazı öneriler:

Hamileliğinizin yakından izlenmesi konusunda ısrar edin.

Bebekle ilgili hazırlıklara çok erken dönemlerde başlamayabilirsiniz. Örneğin bebekle ilgili alışverişleri doktorunuzun bebeğin artık güvenle dünyaya gelebileceğini söylediği tarihe ya da doğum sonrasına erteleyebilirsiniz.

Bazı insanlar bu hamileliğinizde de düşük yapmamanız için neler yapmanız ya da yapmamanız gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunabilirler. Bu tavsiyelerle başetmenin en iyi yolu, bunları dinlemek ama sadece kendiniz, eşiniz ve doktorunuzun sizin için en iyisi olduğunu düşündüğü şeyleri yapmaya devam etmektir.

Doğumdan sonra yaşayabileceğiniz duygular

Doğum deneyiminiz de kaybınızı yeniden anımsatacağı için burukluk verebilir. Bir yandan bebeğinizin gelişini kutlarken, diğer yandan kaybettiğiniz bebek için yas tutabilirsiniz.

Kaybınız anne-babalığınızı da etkileyebilir ve özellikle bebek hasta ya da çok sessiz olduğu zamanlarda anlık panik duyguları yaşayabilirsiniz.

Kendinizi daha fazla üzüntü yaşamaktan korumaya çalışabilir ve bebeğin güvende ve sağlıklı olduğundan emin olana kadar ona bağlanma konusunda ihtiyat gösterebilirsiniz.

Kendinizi zorda ve sıkıntıda hissediyorsanız, doktorunuza başvurarak bu zor zamanları atlatmanıza yardımcı olacak yönlendirmelerde bulunmasını isteyebilirsiniz.

www.aile.org

04-Ağustos-2007

1 yorum:

Dost Erkek dedi ki...

Merhaba, Mutsuz ve Doyumsuz Bayanlar Adana ve çevresinde yaşayan, Reel birliktelik düşünen, Gizlilik ve Güven İçerisinde İlişki Arayan Seks'te Sınır Tanımayan ve Ne İstediğini Bilen Doyumsuz Bayanların Mesajını Bekliyorumm
0545 352 25 52 Özele Açık ! Skype™: Dost_erkek01 Whatsapp var

Merhaba, Evli Çiftler Eşi için Büyük ve Kalın Düşünenler.. ( Fotoğraf ispatlı ) Eşinizin Mutluluğuna Engel Olmayın 0545 352 25 52 Özele Açık! Whatsapp Var Skype™: Dost_erkek01 Not:Tek Erkeqim.. Deneyimim var.

Merhaba, Grup seks fante*zisini gerçekleştirme düşüncesinde olan Kararlı Samimi Paylaşıma Açık Gizliliğe Önem Verenler

* Evli Çiftlere 3. Tek ERKEĞİM!

* Kocasının yanında bir başka tene dokunma arzusu olan

* Tost olmayı arzulayan bayanlar

* Karısı gözlerinin önünde başka bir tene dokunurken aldığı hazzı görmek isteyenler beyler

* Sizi tanıyan sizin hassasiyetinizi bilen gizliliğe önem veren deneyimli güvenilir sırdaş samimi dost olarak tanışmak isteyenler

* 0545 352 25 52 Özele Açık ! Skype™: Dost_erkek01 Whatsapp var